La Paz

24 december 2019

Goeiemorgen:) Slapen, slapen, slapen, we hebben niet anders gedaan. Ik ben nog steeds moe, heb flinke buikpijn en hoofdpijn en ben niet lekker. Robin was gisteren niet helemaal fit, maar die heeft nu gelukkig nergens meer last van. Waarschijnlijk heb ik hoogteziekte, wat heel normaal is hier. Dus veel drinken en zo rustig mogelijk aan doen. 's middags voelden we ons wat beter en zijn we naar buiten gegaan om water te kopen en boodschapjes te doen. Het wordt sterk afgeraden om water te drinken uit de kraan, en ook geen salades te bestellen die schoon gemaakt wordt op die manier. 

Het was enorm warm, terwijl het gister maar een graadje of 10/15 was. Wat een verschil zeg. Onderweg naar de supermarkt kwamen we langs honderden kraampjes. Er werd echt van alles gekocht, van Nikes,  tot kleren, pannen, etenswaren, parilla's, leren jassen en nog veel meer. Ook voedsel lag open en bloot op straat. Vers producten die gekoeld zouden moeten worden is zo vanuit het vuistje te kopen en ook drinken en andere goedjes waren te koop. Heerlijk om deze cultuur op te snuiven. Het leuke aan locale markten is echt de cultuur. De inwoners die bossen met kruiden kopen en in hun 'rugzak' wegstoppen. Mannen met veeeeeeeel te zware dozen/emmers/tassen op hun rug die soms zelfs groter zijn dan hunzelf. Er wordt afgedwongen, hard gewerkt en gesjouwd. Echt genieten. De kraampjes staan allemaal gewoon bijna midden op straat, maar er gaan ook gewoon nog auto's en minibussen doorheen al toeterend en gebarend dat mensen aan de kant moeten gaan. 

Boodschappen hier zijn vrij duur. Het goedkoopste brood (ongeveer de helft kleiner als in nl) was al 1,50 en een normale pot pindakaas ruim 4 euro. Besloten om dan maar uit eten te gaan en wat we over hebben te bewaren en daarvan te avondeten. 

 

25 december 2019, 1e Kerstdag

Fijne Kerst allemaal:) Ik ben nog steeds beroerd, veel op de wc gezeten, dus rustig aan weer vandaag. Na een beetje ontbijt besloten om een lekkere kerstfilm te doen; Die Hard. Heerlijk! Chippies erbij en de pizza van gister, niets meer aan doen. Tegen het eind van de middag kreeg Robin toch wel weer trek, dus we zijn op zoek gegaan naar een eettentje. Tot onze verbazing was er echt nog veel open. Kappers, diverse eettentjes en ook diverse kraampjes waren nog open. We hebben gegeten bij een restaurantje 2 blokken verder. Robin heeft volop genoten:) 

We zijn langs de Witches' market gelopen. Hier verkopen ze echt de gekste dingen. Van lama foetussen, beeldjes, vreemde kruiden en doodskopjes ook van lamas(?) Het schijnt wel dat ze al doodgeboren waren, maar dan nog vrij luguber. Ze verkopen ook allerlei kruiden middeltjes voor alle soorten pijntjes. Sommige herkennen we zoals Valeriaan, maar anderen hebben we zo onze twijfels bij haha. Wierook in allerlei geuren en vormen. Erg interessant. Lekker cultuur snuiven haha;)

Op doorreis naar Cusco; Copacabana 

26 december 2019

De plannen zijn weer eens gewijzigd. We kregen meerdere vragen over Brazilië en over werken. Beiden gaan we niet doen haha. We wilden alleen voor carnaval en het Christus beeld naar Rio en verder wilden we de amazone en Iguazu watervallen doen. Omdat we onze route andersom hebben gedaan dan gepland, zijn de kosten om vanuit Ecuador naar Rio te komen vanaf 650 euro p.p. voor een enkele reis, Iguazu ook nog eens 300 euro daarboven op en daar zit de amazone niet bij. Voor 530 euro heb je vanuit Nederland een retour naar Rio. We hebben dus besloten, dat we dit altijd nog kunnen doen als een 3 weekse vakantie met Iguazu en een stukje amazone. Vanuit Lima is het namelijk maar 20 euro naar Iquitos en ook dan zit je midden in de amazone aan de Peruaanse kant. Wij steken dan liever ons geld hierin en in Galapagos dan dat we het aan Brazilië uitgeven. Zo lang we niet hoeven werken, gaan we niet werken. Het kan zelfs zijn dat we een stuk VS overslaan en dan langer genieten van Azië, wat een stuk goedkoper is, maar dat zien we dan wel weer:)

 

27 december 2019

We hebben de Peru hop geboekt voor 200 dollar p.p. deze brengt ons vandaag vanaf 6.40 s morgens naar Copacabana. Hier kwamen we rond 12 uur aan.  Om 17.00 worden we daar weer opgepikt en gaan we de peruaanse grens over naar Puno. 

Copacabana is een klein dorpje aan het Titicama meer. Op dit meer zijn diverse eilandjes te vinden zoals Isla del Sol(zoneiland) en Isla del Luna(maaneiland). We hadden hier een tussenstop van 5 uur voordat de andere bus zou komen, dus besloten wat te eten en daarna lekker op de boot te stappen. In de bus een Amerikaan, een Japanner en een Duitser ontmoet die erg gezellig waren en dezelfde plannen hadden. Met dit gezelschap de hike over het eilandje gedaan.  Super mooi zeg! Alpacas, ezels en locale bevolking. Ben blij dat we het gedaan hebben. Een flinke klim, maar een prachtig uitzicht. Het heet niet voor niets Isla del Sol, ondanks insmeren helemaal rood verbrand allebei. Ook echt spierpijn in mn kaken van het lachen met het gezelschap, dus erg leuk! De tour duurde 4 uur, dus precies om 5 uur waren we weer terug voor de bus.

Met een kwartiertje rijden kwamen we bij de grens waar we eruit moesten. Stempel voor uitgang Bolivia, even lopen, stempel voor ingang Peru in de pocket! Vervolgens nog 4 uur in de nieuwe bus (Bolivia hop is nu ingeruild voor Peru hop). Aangekomen in Puno rond 8 uur s avonds. We werden met minibusjes naar onze hostels gebracht.  De bus is groot en ruim en heeft ook opladers, bied diverse kortingen aan voor evt. tours en hostels en komt langs alle hoogtepunten. We worden overal opgehaald en weggebracht dus echt super fancy en heerlijk! Veilig aangekomen in ons hostel, het licht uit gedaan en geslapen als een roos:) de hoogteziekte is trouwens helemaal weg, maar Puno ligt ook lager. We hopen er vanaf te zijn:)

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.