Zoek zoek zoek

6 december 2019
Vandaag weer een daagje rustig aan gedaan. We hebben lekker uitgeslapen en s middags een bakkie gedaan in het dorpje. Met veel moeite is het gelukt om vliegtickets naar Salta te boeken. Elke keer als we op betalen drukten versprong de prijs met soms wel 150 euro p.p. Dus na lang zoeken hebben we tickets gevonden voor 212 euro inclusief bagage p.p. Een week geleden waren dezelfde tickets 150 euro, maar ook toen versprong de prijs naar 342 euro p.p. We zijn heel blij dat dit nu in ieder geval geregeld is.

We hebben toch voor vliegen gekozen, omdat het ruim 40 uur rijden is/bijna 4000 km. Onderweg wilden we eigenlijk alleen bij Bariloche en Mendoza stoppen, waar dezelfde mooie bergen/landschappen te zien zijn als in El Calafate en Salta. Daarnaast zijn de overnachtingen erg duur op deze route, omdat er weinig aanbod is. Vliegen is dus de makkelijkste en uiteindelijk ook de goedkoopste optie.

We zijn in contact gekomen met 2 meiden van Facebook die ook de 10e aankomen in Salta. Zij willen een auto huren om de omgeving te verkennen. Dat kwam goed uit, want wij hadden hier ook aan gedacht. Besloten om dus de auto met zn 4en te delen, dus dat scheelt flink in de kosten. Voor 4 dagen een auto huren in Argentinië zijn we 160 euro kwijt inclusief all in verzekering. We hebben hem geboekt vanaf het vliegveld en kunnen hem weer inleveren in het centrum, dit scheelt ook weer kosten voor de taxi/bus en we kunnen dan ook de auto in de avond op de 14e inleveren. De meiden moeten namelijk de 15e weer weg.  Wij blijven waarschijnlijk wel eefies in Salta.

Vervolgens hebben we flink veel gezocht hoe in La Paz(Bolivia) te komen om vanaf daar de hop on hop off bus te nemen die alle mooie stops heeft in Peru tot aan Lima inclusief macchu pichu, daarnaast ook niet duur is. Naar La Paz is een drama vanaf Salta. Het is maar 3 uurtjes (direct) vliegen, maar al gauw 300 euro voor een ticket met 2 tussenstops(en 13 uur onderweg). De tussenstops zijn bij Buenos Aires en halverwege Chili, dus hij maakt een belachelijke omweg.. Als we bij elke stop een weekje blijven ongeveer betalen we maar 235 euro om bij La Paz te komen. Daarnaast kunnen we dan kerst en oud en nieuw in Buenos Aires vieren. We kunnen ook met de bus van Salta naar La Paz en dan zijn we nog geen 80 euro p.p. kwijt. Het nadeel is dat we de grens over moeten, en dit is niet zo makkelijk met de bus, dus dan moeten we overstappen op de grens. We zijn dan heel kwetsbaar met al onze spullen in the middle of nowhere, en we weten nog niet hoe de aansluiting is. Als we een bus kunnen vinden die dit non stop doet, doen we dat. Zo niet, kiezen we toch voor veiligheid en zijn we het 4 dubbele kwijt. Dus dat is nog een beetje zoeken, maar we kijken wel verder in Salta.

El Chaltèn 

7 december 2019
8 uur in de bus om 3 uur later veilig in El Chaltèn aan te komen. Dit is een erg klein dorpje, nog kleiner dan het centrum van Strijen denk ik. Vanuit dit dorpje lopen diverse wandelpaden van diverse moeilijkheidsgraden door de omringende bergpassen heen. Een rustig en bijna verlaten dorpje, die zichtbaar alleen maar als inkomstenbron het tourisme heeft. We hebben de route naar Mirador del Torre gekozen. Een flinke klim, maar zeker de moeite waard. Het uitzicht was prachtig. Groene bergen, met in de verte gletsjers die met hun ijs samen kwamen. Het ijs dat gesmolten was zorgde voor diverse stromen water die uitmondde in de rivier beneden in het dal.

Op de terugweg een prachtig uitzicht over het dorpje, echt heel mooi. We hebben er echt van genoten. Heel veel geluk gehad met het weer, aangezien dat hier elke dag heel veel kan verschillen. In het zonnetje was het heerlijk om te lopen, maar ook weer niet te warm. Zowel bij Perito Moreno als bij deze bergen was het rond de 10 a 15 graden, dus heerlijk hike weer. In de middag waren we al snel door onze eetvoorraad heen. Lekker een pizzaatje gedeeld, vanavond dan maar boterhammetje pindakaas. Het was een heerlijke dag. Om 6 uur s avonds weer vertrokken vanuit El Chaltèn, 9 uur aangekomen in El Calafate. Het fijne in deze regio is dat we ons heel erg veilig voelen. Je kan met gemak met je camera, telefoon etc. rondlopen. De hostel deuren kunnen niet op slot, al hebben we wel kluisjes voor de belangrijkste spulletjes. Echt fijn om weer gewoon onbezorgd rond te waggelen.

8 december 2019
Lekker een beetje rondgewandeld door het dorpje. We zijn nog maar 2 dagen hier. Ze hebben een soort mac Donalds waar ze een burger verkochten met 3 burgers met kaas en broodjes ertussen met de onderste laag bacon en ham. Echt een gigantisch ding, dus die moesten we proberen. Wow. Mocht je dit charmant willen proberen, succes🤣 bij ons zat echt alles er onder en we kregen m niet op. Was wel een hele leuke ervaring en we lachten elkaar uit bij elke hap haha.

Tip voor El Calafate; zoek heel goed de prijzen uit. Voorbeeld:
- Get your guide+diverse touroperators in het dorpje zelf;  naar Perito Moreno 25 euro p.p. exclusief toegangsprijs - wij hebben het gedaan voor 15 euro pp ex toegang
- Get your guide+diverse touroperators in het dorpje zelf; El Chaltèn 55 euro p.p. wij hebben het gedaan voor 26 euro p.p.
- taxi naar vliegveld scheelt gewoon van 18 tot 4 euro.
Uitzoeken zeker waard!!

9 december 2019
Klaar gemaakt voor vertrek. Voor de vlucht van morgen mogen we maar 15 kilo meenemen. Robin zat er inclusief tent net boven, daarnaast wordt de weegschaal op het vliegveld altijd een beetje aangepast dus we mikken op max 14 kilo p.p.

We wilden nog naar de berg van Calafate maar dat is weer een hike van 4 uur heen en 4 uur terug, dus lekker gekozen voor gemak en een bakkie doen in het dorpje. We hebben een nieuw tentje gevonden waar de koffie en thee net een euro kost, dus lekker om daar een tijdje te zitten en een spelletje te doen.

We hebben zin in ons nieuwe avontuur