Purmamarca en Humahuaca

10 december 2019
Zonder problemen vertrokken uit El Calafate naar Salta met een tussenstop in Cordoba. Om half 9 kwamen ook de meiden aan uit Buenos Aires waar we mee hadden afgesproken om samen een auto te huren. Vervolgen van het vliegtuig naar ons air bnb gereden waar de meiden onafhankelijk van ons precies bij hetzelfde huis hadden geboekt als wij, dus ideaal.

11 december 2019
Na wat boodschapjes gedaan te hebben vertrokken naar onze eerste stop; Jujuy. Dit is een klein dorpje, wat niet heel veel voorstelt. Ze hadden wel een leuk klein parkje in het midden, waar we geluncht hebben. Ook wat fotootjes gemaakt en vervolgens weer gaan rijden richting Pumamarca.

Purmamarca staat bekend om zijn berg met 7 kleuren. Door corrosie hebben diverse bergen hier ook verschillende kleuren. Van diep rood, tot gelig, tot groen. Dit was echt een prachtige, prachtige route. Echt wauw. Alleen dit was al de auto waard. Na hier lekker een beetje rondgewandeld te hebben zijn we doorgereden richting humahuaca. We wilden naar quebrada de humahuaca, dit een berg met 14 verschillende kleurverschillen, en een prachtig landschap.

Dit was de bedoeling.... Tot onze auto het begaf. Het rechter achterwiel heeft waarschijnlijk een lekke achterband gehad, en de nieuwe is er met de schroeven verkeerd om op gezet. Wat betekend dat de schroeven die het wiel vasthouden  aan de as afgebroken waren en we niet verder konden. Sta je dan in de middle of nowhere rond een uurtje of 6(trek!!!) Nou goed dus de mensen gebeld van het verhuurbedrijf die het verhaal niet snapten, zij dachten dat het alleen een lekke band was. Na foto's doorsturen (gelukkig hadden de meiden internet bereik en sprak 1 van hun Spaans) en het verhaal nog een keer uitleggen, werd er een auto onze kant opgestuurd vanaf Jujuy. Na totaal ongeveer 3 uur wachten kwam onze nieuwe auto en konden we verder rijden. Quebrada komt dus morgen wel, eerst maar eten en lekker naar bed.

Quebrada en Salinas Grandes

12 december 2019
Vanmorgen om 9 uur vertrokken naar Quebrada de Humahuaca. Prachtige rit, super mooie bergen echt super. Het lag op 4350 meter hoogte, dus ons autootje had best wat moeite om omhoog te komen. In Europa ligt er op deze hoogte sneeuw, hier was er in de verste verte geen sneeuw te bekennen. Nu hebben we echt geluk gehad met het weer, want ze hadden veel regen opgegeven. Vervolgens in Humahuaca een beetje gesnackt,  weer empanadas op. Die zijn echt heel erg lekker!

Van Humahuaca doorgereden naar de Salinas Grandes. Dit was een prachtige rit, maar duurde veel langer dan gepland (ongeveer een uur gaf maps aan), omdat je en alleen maar klimt met de auto en er erg veel haarspeldbochten zijn. Je kan dus niet zo hard. Het uitzicht was echt prachtig! Na ongeveer 2,5 uur kwamen aan bij de zoutmeren van wel 2012 km2. De Salinas Grandes is de 4 na grootste zoutmeer in Zuid Amerika, en ligt 3450km boven het zee level. Doordat er vulkanische grond/platen liggen zakt het water niet naar beneden. Op het water ligt soms tot bijna 2 meter zout, waar je dus overheen kan rijden met de auto.

Er hingen donkere wolken boven de meren. We waren gewaarschuwd dat met regen het gevaarlijk kan zijn om zelfstandig te rijden. Voor 600 pesos, dus 9 euro mochten we meerijden met een gids die ons ook gelijk achtergrond informatie vertelde. Dit was het geld echt meer dan waard, zeker verdeeld door 4. Zo graven ze 60 cm diepe stroken van 100 meter lang en 3 meter breed. Na 10 maanden liggen deze stroken volledig vol met zout, wat vervolgens 'geoogst' wordt. Dit is dus 90 ton zout wat er elke keer verplaatst wordt!! Het water was zo zout, dat je er, net als in de dode zee, zou kunnen blijven drijven. Wel heeeeeel koud water, haha. Onze handen waren gelijk soort van uitgedroogd toen ze weer opgedroogd waren.

Vervolgens reden we nog wat verder waar ze een soort vijvertjes hadden. Deze waren ontstaan door gasbubbels uit de grond, en zijn allemaal met elkaar verbonden. We moesten dus ook voorzichtig lopen, en de auto werd verder af geparkeerd. Ik ben blij dat we dit met gids deden, anders hadden we dit dus niet geweten! Het water was ijsblauw en prachtig helder. Na 3 kwartiertjes waren we weer terug bij onze eigen auto en zijn we richting Pumamarca gereden. De meiden wilden hier nog wat souvenirtjes kopen, want ze hebben hier een lief klein marktje. Jammer dat ik geen souvenirs mee kan nemen of lekkere mooie warme truien kan kopen:( Het was erg gezellig om er toch overheen te lopen. Vervolgens doorgereden naar Jujuy waar we om ongeveer 8 uur s avonds aankwamen. We hebben expres hier geboekt, zodat de volgende dag iets minder rijden is naar het zuiden van Salta