Johannesburg

10 november

Van Drakensbergen naar Johannesburg gereden. Ongeveer 5 uur rijden, dus best weer een rit. We keken allebei uit naar gewoon een lekker huisje voor onszelf, met een eigen badkamer en een normale keuken die we konden gebruiken. Vooral ook om hier een aantal dagen te blijven en ons veilig te voelen.  Het huisje had dit allemaal, we konden zelf zelfs met moeite de poort in en uitkomen. Ideaal:) welterusten allemaal!

 

11 november

Lekker geluncht voor 2 euro. Ik hou hiervan hihi:) We zijn naar de Mall of Afrika geweest. Een groot en rijk winkelcentrum. Grote merken als Swarovski, Guess, Tommy Hilfiger etc zijn hier te vinden. We hebben er een beetje rondgedwaald en weer lekker op tijd naar het huisje. Echt weinig  energie, dus middagdutje,  eten en weer slapen.

12 november

1 dag was blijkbaar nog niet genoeg om tot rust te komen. Ik wilde graag naar de Nelson Mandela brug, deze scheen heel mooi te zijn. Ook naar een winkelcentrumpje wat bestond uit zeecontainers. Een heel grappig effect, maar na een foto en een klein rondje was ik gesloopt. Weer naar huis gereden, wat boodschapjes gedaan en goed geluierd. Gekletst met onze host. Super grappig, want ze woonden zelf nog maar 2 maanden in dat huisje en hebben vanaf punt 1 het al onderverhuurd als air bnb. Hij(19 jaar) is voor zichzelf aan het beginnen qua kledingwinkel, het was leuk om te horen hoe dat in zn werk gaat.

13 november

Vandaag een enorme decadente dag. We zijn onder ons budget van 1000 euro per maand per persoon gebleven, wat betekend dat we onszelf lekker even verwend hebben, met het 'resterende geld'. We hebben voor de middag lekker een biosje geboekt (loveseat, 3d en filmkosten 8 eu pp) geluncht bij een griek(10,50 pp) en heerlijk terrasje bij een van de meest luxe restaurantjes die ze er hadden met cocktails en brownie( 2x cocktail =8 euro p.p.) Wat een verrukkelijke dag. Kunnen we ons natuurlijk lang niet altijd veroorloven, maar we hebben er enorm van genoten:)

14 november

Vandaag zijn we op een hop on hop off bus gegaan. Tante Letty ook zagen we op Facebook haha;) Het was zeker interessant om achtergrond informatie te horen over deze stad. Zo is vrijwel elke boom met de hand gepland. Daarnaast kregen we ook veel informatie over hoe zwarten werden behandeld. Bizarre, onvoorstelbare en verschrikkelijke achtergrond verhalen. Johannesburg is nog een erg jonge stad, nog geen 150 jaar oud. Daarnaast is het ook heel vreemd dat het midden in het land ligt zonder een watertoevoer uit een meer, rivier of zee. Het is ontstaan toen er goud werd gevonden en vandaar uit zijn duizenden mensen op af gekomen. Daarom heeft Johannesburg ook enorm veel verschillende culturen en geloven in zich en heel veel verschillende kleuren. Dat maakte ook gelijk het verschil aan rijk en arm zo enorm groot naast al de kolonisatie van de Engelsen en de Nederlanders.

Doordat het nog zo'n jonge stad is, vonden wij de tour niet heel bijzonder mooi of indrukwekkend, naast de achtergrond. Waar bijvoorbeeld Londen prachtige stops en bezienswaardigheden heeft is Johannesburg erg modern en dus heel erg gelijk aan een Rotterdam. Op de enorme verschillen tussen arm en rijk na.

We zijn in het apartheidsmuseum geweest, die beter het Nelson Mandela museum had kunnen heten. Er was een aparte ingang voor nie blankies en blankies waarna we de geschiedenis van Nelson Mandela door konden lopen en hoe de democratie en 'ras'gelijkheid ontstaan is. Zeker een aanrader om hierheen te gaan. Daarnaast ook bijzonder om te bedenken, dat als Nelson niet voor gelijkheid had gestreden maar zich tegen blanken had ingezet, er een hele andere uitkomst had geweest in (zuid) Afrika. Naast dat hij vocht voor stemrecht, vocht hij ook voor eigenlijk alle dingen die bij ons in de grondwet staan. Zoals Robin dat heel mooi benoemde: "Dat maakt het verschil tussen een grote en goede leider en een grote leider die in een tiran groeit".

S avonds hebben we lekker de dag afgesloten met goed eten. Dit zal even mijn laatste blog zijn over Johannesburg, omdat we morgen niet veel zullen beleven en zaterdag vertrekken. Wel wil ik nog een samenvatting van Zuid Afrika schrijven, maar daar is alle tijd voor in het vliegtuig richting Argentinië!

P.s. Natasja van harte gefeliciteerd met je verjaardag:):) Laura, jij bent morgen jarig, maak er een feestje van allebei🎉🎉🎈🎈

Maak jouw eigen website met JouwWeb