Addo en Port Elizabeth

25 oktober 2019

Hoihoi allemaal!
Ik hoop dat jullie allemaal lekker geslapen hebben:) Wij zaten gisteren in een soort dorm room, het goedkoopste wat we maar konden vinden(25 euro) vlakbij Addo. Toen ik naar de wc moest liepen de kakkerlakken over de muur en de grond. De kamer was verre van schoon dus wij hadden volledig de kriebels. Toch maar wat gezegd tegen de receptie, niet geschoten altijd mis. In eerste instantie zouden we een spuitbus meekrijgen, die ze ook gewoon hadden liggen en nog maar halfvol was🤔🤔 vervolgens kwam er een andere man aangelopen die ons een volledig luxe, lekkere kamer aanbood, zonder dat we daar voor hoefden te betalen(kostte op air bnb 75 euro). Als eerste een heerlijke douche genomen en vervolgens in een super schoon en zacht bed in een diepe slaap gevallen.

Vanmorgen vroeg de wekker gezet(04.45), want ik wilde met zonsopkomst door het park heen rijden(05.30). Het park ging ook om half 6 open, dus dat zou top zijn. Ja. De receptie opende pas om 7 uur om tickets te kopen om naar binnen te mogen. Nou zijn wij allebei geen ochtend mensen, dus we waren zo vrolijk om te horen dat we gewoon bijna 2 uur langer op bed hadden kunnen liggen...

Maar goed, ondanks dat dit plan niet doorging, hebben we heel erg genoten van Addo. Heeel veel olifanten gezien, ook in diverse kleuren. Wat een machtige beesten zeg. Ook leuk om te zien dat er ook een andere populatie dieren is dan in Kruger of Pilanesberg. Zo waren hier duidelijk veel meer olifanten, buffalos en kudus(Soort herten met strepen op de rug), maar hebben we geen giraffes, nijlpaarden of impalas gezien en weinig zebra's. Ook hebben we struisvogels en roofvogels gezien.

Gaaf om zoveel olifanten te zien! Er was weinig water in de waterholes, en dit terwijl de zomer nog moet komen. Zuid Afrika heeft de afgelopen 2 jaar hele slechte regenseizoenen gehad. De regenmaanden verschuiven en er is veel minder neerval dan normaal. Bijzonder om dit ook met eigen ogen zo letterlijk te zien. In Nederland hebben we het vaak over opwarming van de aarde en dat het achteruit gaat qua milieu. Dan kreeg je verschrikkelijke beelden te zien op tv bij National Geographic of tijdens de reclame. Toch sprak dit voor mij niet zo. Ook maken ze reclame voor 'just dig it'. Dit doen ze echt in Afrika, en hebben we rond Johannesburg veel gezien.

S avonds in het restaurantje gegeten. Een dubbele whiskey was iets meer dan 2 euro, een glas wijn 2 euro en een shotje 60 cent. Pizza 5,5 euro, dus we hebben het er lekker van genomen onder het genot van een goed gesprek met een vrouwtje (rond de 55 denken we) die al vanaf dr 47e was gestopt met werken en alleen maar aan het reizen was, met werken tussendoor. Echt super tof:)

Jeffreys Bay

Zaterdag 26 oktober 2019

Van Addo richting Jeffreys Bay gegaan. Onderweg diverse tussenstops gemaakt. De eerste was in Port Elizabeth. Een bruisend haven dorpje. Tot nu toe een van de beste stadjes die we gezien hebben. Volgens ons ook een vrij rijk. Zo hadden ze diverse winkelcentra die veel weg hadden van Bataviastad. De gebouwen waren niet afgebladderd en je werd op het eerste gezicht minder geconfronteerd met arm en rijk. We reden wel ergens verkeerd, waardoor we onder de snelweg terecht kwamen. Hier was wel heel duidelijk de arme kant te zien, dus hij was er zeker. Lekker een bakkie koffie gedaan en toen richting Jeffreys Bay. Dit is een klein lief dorpje aan het water. We werden heel hartelijk ontvangen door een lief vrouwtje, vol enthousiasme. We hebben niet veel meer gedaan ’s avonds, alleen een beetje gehangen.

 

Wilderness

Zondag 27 oktober 2019

Vandaag richting Wilderness gereden met diverse tussenstops. Zo zijn we gestopt bij een prachtig uitzicht van een heel diep dal en een mooie brug. Vanaf Port Elizabeth begon de Garden Route. Dit is een prachtige route langs bergen, stukken land met landbouw en mooie stukken water. Het is hier super groen, en heel veel reservaten. Het gekke is wel dat we overal voor moeten betalen. Elk uitzichtpunt, elke hoge boom of waterval staat een poortje voor. Het zijn lang geen wereldbedragen, maar voor ons houdt dit wel tegen om daarheen te gaan. Zeker met in ons achterhoofd dat we nog heeeeel veel grote bomen, uitzichtpunten en watervallen gaan zien.

Ook zijn we nog eventjes in een dorpje gestopt wat Knysna heet. Pap, dit is een ideaal dorpje voor jou, als je vanuit Zuid Afrika doorreist met de boot. Heerlijk rustige baai, visjes, lekker zonnetje, rijk dorpje en niet al te duur. Hier hebben we dan ook lekker even op een bankje gezeten. Natuurlijk heb ik nu een knalrooie kop. Met totaal 15 minuten in de zon lekker verbrand, haha😊 Maar zeker een aanrader!

Morgen gaan we waarschijnlijk een kleine wandeltocht doen van een kilometertje of 6 totaal. Ook naar een waterval en dit zal waarschijnlijk geld kosten, maar ach. Alleen maar die binnenkant van de auto is ook niets. Ook hebben we 3 nachten geboekt in Kaapstad. We gaan overmorgen gelijk door, dus met 4,5 uur rijden zitten we in Bell Ville. Dit ligt tussen Stellenbosch en Kaapstad in. We hopen Zaldeus te ontmoeten in Stellenbosch (een vriend van Jan Walop), dus ik ben benieuwd.